10 GODE RÅD OM INDBRUDS- OGTYVERISIKRING

Smadrede vinduer, gennemrodede skuffer og skabe og manglende værdigenstande. Sådan et hjem kommer mange familier hvert år hjem til efter at have været på sommer- eller juleferie – eller blot på arbejde. Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at sikre dit hjem mod indbrud og tyveri.

En stor del af de mange danske indbrud er sæsonbetonede og sker primært i bl.a. julen og sommerferien. Men der sker også mange indbrudsforsøg i hverdagene. Den primære grund til det skræmmende høje antal er manglende indbruds- og tyverisikring. Danskerne er generelt for dårlige til at sikre hjemmet mod indbrud.

Vi ved af erfaring, at indbrudstyve har allermest respekt for hjem med en privatalarm med døgnovervågning. De har nemlig ikke lyst til at blive hverken set eller hørt, så derfor går de oftest udenom hjem med alarmsystemer og videre til et knapt så sikkert hjem. Men når det er sagt, så er der også rigtig meget, man kan gøre selv for at beskytte sit hjem mod indbrud og tyveri. Jo flere forskellige tiltag man anvender, jo mere effektiv bliver indbrudssikringen.

Og indbrudssikring virker! Forskning fra Holland viser, at et godt sikret område øger chancen for, at tyven helt opgiver, frem for bare at gå videre til den næste bolig.

Indbrudstyvene arbejder oftest, når ingen er hjemme, så derfor er det især vigtigt at signalere liv og aktivitet. Og så handler det i bund og grund om at gøre indbruddet rigtig besværligt for tyven. Herunder får du 10 konkrete råd om indbruds- og tyverisikring, som vil sænke din risiko for at få ubudne gæster markant.


1. AFLÅS HJEMMET FORSVARLIGT

Det er almindelig sund fornuft, men alligevel er der mange, der glemmer at lukke og låse alle døre og vinduer forsvarligt – især på 1. sal.

Det er en udbredt fejltagelse at tro, at tyven ikke kan komme ind i dit hjem igennem et vindue på 1. sal eller igennem et vindue, der står i hak. Når du laver indbruds- og tyverisikring af din bolig bør du derfor altid huske at låse alle døre og vinduer. Og husk, at forsikringen dækker typisk heller ikke, hvis boligen ikke har været forsvarligt låst.


2. FÅ HJEMMET TIL AT SE BEBOET UD

Indbrudstyve udvælger deres ofre grundigt, inden de begår indbrud. De vælger som regel de boliger, hvor det ser ud, som om familien ikke er hjemme. Især tegn på ferie lokker tyvene til. Du kan derfor gøre dit hjem mere sikkert ved få det til at se ud som om, at der er nogen hjemme. Det kan du bl.a. gøre på følgende måder:

Indendørs belysning

Lys i huset er tegn på liv og aktivitet, og det bryder indbrudstyve sig ikke om. Sørg derfor for at skabe en naturlig belysning i hjemmet, når du ikke er hjemme. Husk også loftslamper, da de jo normalt også vil være tændt, når du er hjemme.

I vinterperioden kan du også anvende kunstige stearinlys som tyverisikring.

Tip: Brug dine Ajax 230V Sokkel, Socket. Hvis lyset er tændt i de samme rum hele døgnet, ser det ikke naturligt ud, og det kan give tyven et hint om, at der måske ikke er nogen hjemme alligevel. Har du et alarmsystem med AJAX Socket, kan du med fordel bruge dem til at styre og variere belysningen og elektronikken, når du ikke er hjemme, så det ser mere naturligt ud. Dine lamper kan f.eks. tilpasses i forhold til solopgang og –nedgang, indstilles til bestemte tidspunkter og tænde og slukke uafhængigt af hinanden.

Lad radioen spille og tv’et køre

Ved at lade radioen og tv’et være tændt, når du er væk i kortere perioder, kan du snyde tyven til at tro, at du er hjemme.

Lad det rode lidt

Undgå at rydde hjemmet totalt, før du tager på ferie, da et hjem i brug som regel vil have lidt ting liggende rundt omkring.

Efterlad f.eks. børnenes legetøj på gulvet, og lad et par tallerkener stå på køkkenbordet. Udenfor kan du lade en trillebør, børnenes legetøj, en vandslange og lignende smårod ligge i haven. Husk dog at låse haveredskaberne af vejen.


3. BED NABOERNE OM HJÆLP

Du og dine naboer kan hjælpe hinanden ved at holde øje med hinandens hjem og ved at få det til at se beboet ud med hverdagsaktiviteter, når der ikke er nogen hjemme.

Det kan I gøre på forskellige måder:

Lad naboen tømme postkassen

En propfyldt postkasse er et tegn på, at der ikke er nogen hjemme, så giv nøglen til din nabo, når du er bortrejst.

Få naboen til at parkere i din indkørsel

En bil eller cykel i indkørslen sender et signal om, at der er nogen hjemme på adressen.

Tør naboens tøj

Lad naboen tørre sit tøj på din udendørs tørresnor, når du ikke er hjemme. Varierende vasketøj til tørre er et godt tegn på hverdagsliv.

Brug skraldespanden

Indbrudstyve kigger gerne i din skraldespand for at tjekke, om du er på ferie. Det er derfor en god idé at lade naboen fylde noget af sit affald i din skraldespand også.

Slå græsset/skovle sne

Hvis ikke dit udendørsareal om din bolig bliver vedligeholdt, ved indbrudstyven, at du ikke er hjemme. Lav derfor gerne en aftale med nogen om at slå græsset, fjerne sne osv.


INDBRUDS- OG TYVERISIKRING: TJEKLISTE

Benyt denne tjekliste til at sikre dig, at du har tyverisikret dit hjem, inden du tager på ferie.

  • Haveredskaber og lignende værktøj, som indbrudstyven kan benytte til at bryde ind med, er låst inde i skuret eller huset.
  • Vinduer og låse er sikret, så det ikke er nemt for indbrudstyven at bryde låse op eller fjerne vinduer eller ruder.
  • Værdigenstande (f.eks. smykker, bærbare computere og tablets) er gemt væk, så man ikke kan se dem udefra.
  • Alle døre og vinduer er låst.
  • Der er sat bevægelsessensorer op foran huset eller som minimum tændt lys, så området omkring huset er lyst op.
  • Naboerne er orienteret om, at de skal holde øje med dit hjem, smide affald i din skraldespand, tømme din postkasse, benytte din carport og evt. skovle sne.
  • Undgå at annoncere på de sociale medier, at du skal på ferie, så indbrudstyvene kan se, at du ikke er hjemme.
  • Efterlad hjemmet naturligt rodet, så det ser ud, som om der er nogen hjemme, som benytter tingene.
  • Tag billeder af dine værdier i skuffer og skabe. Skulle du være uheldig at få uønsket besøg, er det med billeder nemt at danne sig et overblik over, hvad der mangler, og dokumentere tabet over for forsikringsselskabet. Gem også alle dine billeder online, så tyven ikke slipper af sted med alle minderne på en harddisk.
  • ** Din alarm er aktiveret og alarmselskabet orienteret om, at du er på ferie. Det allerbedste værn mod indbrud er fortsat en tyverialarm, fordi det har en enorm præventiv effekt, at tyven ved, der står et vagthold klar til at rykke ud, så snart der sker brud på døre eller vinduer.

** Kræver opkobling til kontrolcentral


4. GØR DIT HJEM OG DINE VÆRDIER UATTRAKTIVE

Sikring af hjemmet mod indbrud handler om at gøre tyvekosterne både svære at anskaffe og svære at afsætte for tyven.

Anskaf en værdiboks

Opbevar dine vigtigste dokumenter, værdier, smykker, arvestykker osv. i et tyverisikret værdiskab – fastboltret eller indbygget -, som tyven ikke kan bryde op eller tage med. Eller lad naboen opbevare dine ting for dig, mens du er bortrejst.

Tyverimærkning

På de fleste politistationer kan du låne en kuffert med indhold til mærkning af dine værdigenstande (Operation Mærkning). Mærkede genstande er sværere for tyven at afsætte igen og er derfor ikke så interessante at bryde ind og stjæle.

Ødelæg selv dine værdier

Uden at destruere dem selvfølgelig. Men du kan gemme de vigtige dele for tyven. F.eks. mister den dyre lænestol sin værdi for tyven, hvis sædehynden er væk, den dyre designerkommode er ikke så interessant, hvis den mangler en skuffe, og B&O-anlægget virker altså bedst med en fjernbetjening.


5. INDBRUDSTYVEN TESTER DIG

Indbrudstyve bliver mere og mere snedige og opfindsomme i deres måder at undersøge på, om der er fri bane. Derfor er det også vigtigt at være opmærksom på selv små uregelmæssigheder omkring din bolig for at undgå indbrud.

Fjern skrald på din grund

Sørg for at fjerne affald, sten, cigaretter og lignende på din grund. Henkastet affald kan være indbrudstyvens forsøg på at teste om du er hjemme til at rydde det op.

Hold øje med mærkelige markeringer

Indbrudstyve anvender ofte markeringer for at sende signaler til hinanden om tomme boliger. Det kan f.eks være et mærke på postkassen, en kridtstreg på husnummeret, en oprejst dørmåtte osv. Fjern straks sådanne tegn, hvis du ser dem på din egen grund eller naboens.

Viderestil fastnettelefonen

En fastnettelefon, der ikke bliver besvaret eller har feriesvar, fortæller indbrudstyven, at du ikke er hjemme. Sørg derfor altid for at viderestille din fastnettelefon til din mobil eller ferieboligen.


6. GØR DET SVÆRT FOR TYVEN

Hvis indbrudstyven har udset sig din bolig, handler det om at gøre hans arbejde så besværligt som muligt for ham.

Lås værktøj og redskaber inde

Ofte har indbdrudstyven ikke noget værktøj med, men udnytter i stedet alle tilgængelige muligheder, som din bolig tilbyder, som f.eks. haveredeskaber, mursten og andet værktøj, der ligger fremme. Sørg derfor for at låse dit skur, og rydde alle haveredskaber og værktøj af vejen, så du ikke selv gør det nemt for tyven at bryde ind.

Klip hækken

En lav hæk eller et lavt plankeværk, som naboer og forbipasserende kan kigge ind over, gør det sværere for indbrudstyven at arbejde i fred og ro.

Lås indvendige døre

En stærk indbruds- og tyverisikring indebærer udskiftning af alle låse i boligen med låse, som kræver nøgle. Ved at låse alle dine indvendige døre gør du det svært for indbrudstyven at komme rundt i huset og ud med hans tyvekoster.

Grønne fingre bidrager til indbrudssikring

Har du særligt udsatte vinduer, der f.eks. er lettilgængelige i stueplan på bagsiden af huset, kan du med fordel plante store, stikkende buske under dem, så de bliver svære for indbrudstyven at bruge som indgang.

Stenbede er også nyttige at have under vinduerne – de støjer, når indbrudstyven arbejder.

Sikring af døre og vinduer

Vinduer, havedøre og låse er husets svageste punkter og bør derfor sikres ekstra godt. Det er særligt vinduer i kælderniveau og vinduer, der ikke vender ud til befærdet vej, som er udsatte.

Indbrudstyve bryder typisk ind gennem vinduer ved at fjerne ruden, bryde og åbne rammen, bore vinduets træramme ud eller knuse ruden. Montér derfor sikkerhedsbeslag på dine vinduer, så det bliver sværere for indbrudstyven at trænge ind. Har du kældervinduer, bør du lave tyverisikring af disse med tremmer, så tyven ikke kan komme ind den vej. Dine yderdøre kan du sikre med f.eks. dobbeltlåse.

Et alarmsystem er den bedste sikring af dine vinduer:

Det er desværre svært at forhindre indbrudstyven i at smadre en rude. Derfor er et alarmsystem den ultimativt bedste løsning.

Et godt alarmsystem kan indeholder både dør- og vinduesmagneter med vibrationsdetektorer, som registrerer, hvis nogen smadrer en rude eller forsøger at åbne en dør eller et vindue.


7. SKAB ET SIKKERT NABOLAG OG SKRÆM INDBRUDSTYVENE VÆK

Hvis en tyv har fornemmelsen af, at et område er let tilgængeligt, er der stor sandsynlighed for, at han kommer igen og igen i kvarteret. Det er derfor vigtigt, at man som naboer står sammen om indbrudssikring. Indbrudstyve er bange for at blive set eller genkendt. Derfor kan I hjælpe hinanden på flere måder i nabolaget med at skræmme indbrudstyvene væk.

Gå ture

Du og dine naboer skal gøre jer synlige i lokalområdet. Hils på fremmede, når I går tur, så eventuelle indbrudstyve ved, at der bliver lagt mærke til uvedkommende. Hvis folk i nabolaget hilser, vil det gøre tyven bange for at blive genkendt.

Hjælp hinanden som naboer

Et godt system til at opnå en bedre tyverisikring af din bolig er også at samarbejde i nabolaget. I kan hjælpe hinanden med at skabe et trygt nabolag. Advar f.eks. hinanden i kvarteret, hvis nogen ser eller hører noget mistænkeligt (f.eks. en udløst tyverialarm), og del feriekalendre, så en vågen nabo kan alarmere politiet, hvis nogen lusker rundt om dit hjem, mens du f.eks. er på ferie.

Vedligehold fællesarealerne

Vedligeholdte og rene fællesarealer signalerer, at beboerne bruger området jævnligt, og at det derved bliver sværere for en indbrudstyv at komme ubemærket til boligerne.

Gør opmærksom på indbrud

Har en i nabolaget haft indbrud, er det vigtigt at advare lokalt, så alle bliver mere opmærksomme på uregelmæssigheder og aktive i forebyggelsen.


8. SKAB OPMÆRKSOMHED OM INDBRUDSTYVEN

Indbrudstyve opererer i skyggerne og begår sig helst ikke i rampelyset. Derfor handler tyverisikring også om at fremhæve forsøg på indbrud mest muligt.

Bevægelsessensorer

En bevægelsessensor, der tænder udendørs lys på både forsiden og bagsiden af huset, er et godt redskab, når du laver tyverisikring af din bolig. Det gør indbrudstyven utryg, at han ikke kan bryde ind uden at blive set. Bevægelsessensorer gør det nemlig ligeledes nemt for dine naboer at se, om der er nogen, der lusker rundt omkring dit hus.


9. SEND IKKE SELV TYVEN EN INVITATION

Indbrudstyve er nemme at friste. Når du gerne vil undgå indbrud, er det derfor vigtigt ikke selv at lokke tyvene til.

Annoncér ikke din ferie på de sociale medier

Indbrudstyve er også på Facebook, så hvis du ønsker et sikkert hjem, skal du ikke sende tyvene en direkte invitation ved at uploade feriebillederne fra Bali. Vent hellere, til du er trygt hjemme igen. Hvis indbrudstyven ved, at du er på ferie en uge, har han god tid til at planlægge og udføre indbrud og tyveri. Så er det ligegyldigt, om huset ser beboet ud eller ej – indbrudstyven har fået insider-viden om, at du ikke er hjemme. Husk også, at det ikke er sikkert, at du får fuld erstatning fra dit forsikringsselskab for et indbrud, hvis du har lagt feriebilleder på nettet.

Gem værdigenstande

Frist ikke indbrudstyve ved at lade værdigenstande som f.eks. bærbare computere, tablets, smykker, kontanter osv. ligge synligt fremme, så de kan ses udefra. Dit hjem er særligt interessant for indbrudstyven, hvis han kan se, at der er værdier at hente. Er der ingen synlige værdigenstande, er det ikke sikkert, at tyven føler, at det er værd at bryde ind i dit hjem. Efter juleaften og fødselsdage er det også vigtigt ikke at lade dyre gaver eller deres emballage ligge fremme.

Pak byggematerialer væk

Hvis du er ved at bygge om eller renovere dit hus, bør du gemme dyre byggematerialer, som du har liggende udendørs, af vejen. Husk også, at forsikringsselskaberne som regel ikke dækker udendørs byggematerialer.


10. FÅ EN TYVERIALARM

Den bedste indbruds- og tyverisikring er fortsat en tyverialarm med direkte forbindelse til en vagtcentral. Dermed er du sikker på, at politiet bliver alarmeret, og at der bliver sendt en vagt til din adresse, hvis en tyv alligevel beslutter sig for at bryde ind i dit hjem.

Overvåget alarmsystem

Med et døgnovervåget alarmsystem, er der konstant nogen, der holder øje med dit hjem og passer på alt det, du har kært, så du ikke skal gå og bekymre dig for hjemmets og familiens sikkerhed.

Et godt alarmsystem beskytter ikke kun dine ejendele, når du ikke er hjemme. Med skalsikring (sikring af dine døre og vinduer) beskytter det også din familie mod indbrud og overfald, når du er i boligen. Skulle uheldet være ude, og alarm systemet aktiveres, modtager vagtcentralen med det samme billeder fra fotodetektorerne i hjemmet, så de kan følge med i, hvad der sker i huset og sende vagt og alarmere politiet. Via en stemmeboks kan de ligeledes kommunikere med dig direkte på stedet.

Med et godt alarmsystem kan du altså sove trygt om natten og forlade dit hjem om morgenen med vished, om nogen passer godt på det.

Se FM Sikring’s alarmsystemer »

Spred budskabet om privatalarmer

Får du installeret en tyverialarm, er der større sandsynlighed for, at indbrudstyven besøger naboerne i stedet. Det er derfor en god idé at tippe dem om det, da det så er endnu vigtigere for dem at sikre hjemmet mod indbrud

Og jo flere i nabolaget, der har alarmer, jo mindre attraktivt er jeres område generelt for indbrudstyve, så det giver god mening at være fælles om det.

HUSK! Hvis du har et alarmsystem, skal du huske følgende i ferieperioder:

• Undgå falske alarmer: Når dit alarmsystem er aktiveret, vil enhver bevægelse i hjemmet udløse en alarm. Sørg derfor for, at der ikke ligger ting fremme, som nemt kan falde ned eller rotere. Det gælder naturligvis også for løsthængende pynt, der skal hænge, hvor det ikke vil rotere.

Ajax Alarm Online Shop - FM Sikring

Skriv et svar